top of page

קבוצות לילדים להורים גרושים

אני אמא לשלושה ילדים מקסימים: עידן, שקד  וירדן. אני בת להורים גרושים וכן גרושה מזה מספר שנים. 

אני מאמינה שגירושים לכשעצמם אינם בהכרח גורמים לפגיעה נפשית בילדים.

לעיתים, כאשר היחסים בין ההורים מאוד לא טובים ונראה כי קיים קושי גדול מאוד בפתירת עימותים, גירושים  נראים עדיפים לטובת רווחתם הנפשית של הילדים.

עם זאת, בהרבה מן המקרים, תהליך הפרידה והגירושים נושא בתוכו מתחים ועימותים רבים בכל הקשור לתחום הכלכלי, להסדרי הראייה, לחינוך הילדים ועוד אשר גורם לילדים להיות חלק משמעותי ומכאן מושפע רבות ונמצא במצב של חוסר אונים.

חוסר אונים הוא מצב אשר בו גם אנו, ההורים לעיתים נמצאים  ועל כן חשים מתוסכלים ומיואשים. אך עם זאת היינו רוצים למנוע זאת מילדנו ולמנוע מהם לעבור סבל נוסף.  לעיתים זה מרגיש כמעט בלתי אפשרי, מאחר וגם אנחנו בסך הכל בני אדם עם רגשות, צרכים ורצונות ובמצבים מסוימים חשים קושי בשליטה על הרגשות המציפים אותנו.

לצערי, תהליך הגירושים האישי שעברתי  לא היה קל, והשפיע רבות על ילדיי.  עם זאת, התהליך לימד אותי רבות על עצמי, חיזק אותי ונראה כי תרם לי לשפר את האמהות שבי.

 

במהלך הזמן, הכרתי  הורים גרושים נוספים, ובשיחותיי איתם והכרותי עם ילדיהם הבנתי שאני לא לבד וכי ילדיי לא שונים הרבה פעמים מילדים אחרים להורים גרושים ושבעצם צצות אותן בעיות ואנו נתקלים בהתמודדויות דומות למרות שכל אחד מאיתנו נמצא בסיטואציות שונות.

שמתי לב, כי למרות מאמציהם הרבים של ההורים  לדאוג לטובת רווחתם של הילדים עדיין הילדים מתקשים להביע את רגשותיהם. קושי בתקשורת פתוחה וחיובית, הרגשות של אשמה, וכן דאגות לעתיד מציפים את ההורים והילדים. הילדים מתקשים לעיתים להכיל כל זאת ומביעים זאת בהתנהגויות לא מותאמות הן במסגרת הלימודית, החברתית והמשפחתית.

בעקבות הניסיון האישי ולאור הניסיון המקצועי שלי החלטתי לבנות קבוצת תמיכה לילדים להורים גרושים.

לאחר למידת התחום לעומק, בניתי קבוצה בת 12 מפגשים בני שעה אשר בה אני מקשיבה לילדים, מכילה את הקשיים שלהם, מלמדת אותם להכיר את הרגשות שעולים בהם, לתת לרגשות שם, להבין כיצד הם משפיעים עליהם וכמובן מלמדת אותם כלים להתמודד איתם ועם הקשיים שעולים ביומיום.

בקבוצה אני מלמדת אותם על תקשורת בינאישית, מעודדת אותם לחלוק ולשתף וישנה תחושה של הזדהות גדולה מאוד עם חברי הקבוצה. הקבוצה היא כוח, היא גורמת להרגשה שהם אינם לבד ונוצר מכנה משותף בינהם.

הפעילויות בקבוצה הם כייפיות, כאשר אני משתמשת בהפעלות מותאמות גיל.

בנוסף לקבוצה של הילדים, אני מקיימת שלוש מפגשי הורים, בתחילה, אמצע וסוף התהליך.

במפגשי ההורים אני מחברת את ההורים לתהליך שעוברים הילדים בקבוצה, מלמדת כלים התורמים לשיפור התקשורת הפתוחה והחיובית וכן מדברת על הקשיים העולים כתוצאה מתהליך הגירושין וכיצד ניתן להתמודד איתם באופן יעיל יותר.

מחקרים רבים במהלך השנים הראו כי קבוצות מסוג זה תורמות רבות לילדים, לעיתים אף יותר מטיפולים פרטניים, ומונעות מהם בעיות נפשיות והתנהגותיות לא רצויות בעתיד.

אני מאמינה כי קבוצה כזו תועיל מאוד לילדים אשר חווים את כאב הגירושים אך לרוב אינם מקבלים טיפול מתאים. לטיפול קבוצתי יתרונות רבים ועל כן החלטתי לבנות קבוצה זו.

 

bottom of page